Ако нещо се обърка ВАР помага

October 9, 2022

Сините от София постигнаха поредна победа в първенството и се изкачиха до третото място в “А” група. В “обективните” спортни медии суперлативите за играта на сините и за  кавалера на малтийския орден, “великия” Мъри, не се пестят. От всякъде сме заляти със суперлативи за “страхотната” игра и поредната победа на отборът от Подуяне.

Като цяло всичко щеше да е супер за закъсалите вековници, но малката подробност, че пореедната синя победа е постигната за пореден път с любезното съдействие на едни хора, които уж трябва да следят правилата на играта да се спазват развалят всичко и кара всички фенове на футбола в България да се запитат какво се случва… Какво трябва да мислим след две подарени победи и отменено наказание за сините само за седмица? Сините берат плодовете от 40-годишното приятелство? Или…

Факт е, че във вечното дерби сините нараниха физиотерапевта на ЦСКА с бомбичка. Факт е, че и това не им е за първи път и сините фенове вкараха доста хора хора, които са били на техен мач в болница. Факт е и, че БФС и съответната комисия им наложиха възможно най-лекото наказание. Факт е и, че след организираното нахалство в синьо футболната централа отмени наказанието. Дали президента Михайлов се стресна от синия призив за оставка или нещо друго  е въпрос на интерпретации и гледни точки, но пък фактите са си факти. Сините получиха поредното неадекватно наказание, което след това беше отменено.

Факт е и асистенцията с ръка за победния гол на отбора на Мъри преди седмица в Стара Загора. Тогава всички освен Кабаков и тези от ВАР-стаята видяха хандбал асистенцията на Илиян Стефанов. Тимът от Подуяне победи и взе трите точки. Всички си свършиха работата, а Мъри беше доволен и за пореден път обясни на простосмъртните родни треньори, какво трябва да се промени в родния футбол, кога трябва да се играят мачовете и какво е да се практикува “правилен футбол” и как той води само до успехи… Е, не всеки тренер в Бългаария може да разчита на реферите и ВАР-а, но пък… Мъри знае най-добре.

Силната синя серия продължи и вчера на Герена. Естествено не без голямата помощ от ВАР стаичката и главния рефер. Минков от Ботев ПД взе, че вкара, след като новата синя “звезда” Цунами се размина левашки с топката и не можа да я изчисти. Колкото и повторения да се гледат се вижда, че голът за Ботев ПД е абсолютно редовен. Тогава, обаче на преден план се появиха тези от ВАР-а и главният рефер. Реално само те могат да решат кой гол срещу сините е редовен и кой не. И докато сините спореха кой е направил грешката, а Мъри се ядосваше на левашката постъпка на Цунами изведнъж се оказа, че тези във ВАР стаята са видели “нещо нередно”. В момента, в който главният рефер Станимир Тренчев получи обаждане “отгоре” и отиде да прегледа ситуацията отново, беше ясно какво ще последва. Тренчев и Ел-Хатиб явно бяха единствените, които видяха непозволена игра срещу бека на сините и отмениха гола на Ботев ПД, което донесе трите точки на сините…. Така се прави. Победа на всяка цена с всички средства.

Естествено според синята общественост всичко това е в реда на нещата. Техния отбор носи името на Апостола на свободата и всяка помощ е нормална за тях… Дори според всички тези хора не е нормално да не им се помага. Не за друго, а защото те така са свикнали. Мъри говори за правилен футбол, а останалите му се радват и ръкопляскат.

С тази победа сините вече са трети в класирането, а ако нещата вървят по този начин нищо чудно и да се изкачат по-нагоре в класирането. Самозаблудата е общоприета в синята общественост. Никой не обсъжда 40-годишното приятелство, реферските аванти или нещо  от този род… Това, което е на дневен реед е “страхотната игра” и “супер” Мъри. Общо  взето за отборът от Герена “или хубаво или нищо”. Е, след всички тези реферски подаръци и никаква игра няма какво толкова хубаво да се каже. Имат желание, но както е казал поета “само с желание не става”. Приятелят от доста време ще ги добута до някъде. Накрая идва някой като Хамрун, Вадуц или някакъв такъв отбор, показва им, че треньорчето им практикува тактика от началото на миналия век, че много далече от истината, че 40-годишното приятелство при тях не важи и ги бие. Тогава всички от Герена по стар подуянски обичай започват да говорят за прокоба… Ами, колкото и на цялата синя общност да не им се вярва това не е прокоба.

Май в този момент всичко в отбора от Подуяне се крепи на митове, легенди, прокоби и един много здрав черен дроб…

автор:

Симеон Димитров