Ако нещо носи големи печалби не трябва да се разваля, а да се контролира

December 19, 2023

Ако нещо носи милиони печалба не трябва да се маха, а да се контролира!

В България от много години някак всички са слепи и глухи за истината… Хората имат усещане, че нещо не е както трябва и говорят, но който трябва някак никога не взима мерки. Става така, че едни хора правят някакви неща, всички говорят за тях, но поради някаква причина тези, които трябва да обърнат внимание на тези хора и да ги спрат не го правят.

Нещо такова се случва с родния футбол. Всички в България имат едно такова усещане, че нещата в родния футбол не са така, както трябва да бъдат. Говорят за черно тото, уговорени мачове, злоупотреби на тези, които управляват футбола и тем подобни, но никой от който зависи не прави нищо… “Компетентните органи” някак нямат интерес към всичко това… Всъщност май не съм 100% коректен. Преди време се направиха няколко много показни акции в БФС. Известно време се вдигаше доста шум, но както са казали старите хора “всяко чудо за три дни”…  След големия шум попитаха Михайлов дали има нещо подобно в родния футбол. Той отговори, че това няма как да се случи и за “разследващите злоупотреби” това явно беше достатъчно и изведнъж всичко спря…  Снимките с Дан Тан, съмнителните резултати на националите с отбори като Естония, Гибралтар и други подобни бяха забравени.

Хората продължиха да имат едно такова странно и неприятно усещане, но пък Президента на БФС и всички около него твърдяха, че нещо са се объркали.

Резултатите на националите са защото родните играчи са “неможачи” и защото няма как Гонзо, Лече и Костадинов да влязат, да вкарат някой гол и да победят. Странните мачове и резултати, които се получават в родната “А” група пък са защото тя е станала интересна и много конкурентна. Излизането на някои отбори с юноши беше обяснено и прието като нещо добро за родния футбол. Някои отбори обиграваха юношите си не защото даден мач трябваше да завърши по определен начин, а за да може тези млади играчи да натрупат опит и националния отбор да е силен… Шефовете на тези отбори, които пускаха юношите си мислят единствено за доброто на родния футбол. Дори това да доведе до някоя загуба на техните отбори.  Тези дни Танев обясни и за недоразумението със снимките с Дан Тан. Стана ясно, че всъщност господин Тан много обича да се снима с известни личности и като е видял мегазвездата Михайлов просто се е присъединил към снимката без никой да разбере… Можеше да се постарае повече, но щом минава…  “Разследвашите” злоупотреби явно приеха тези обяснения колкото и нелепо да звучат. Не казаха, че нещата в родния футбол са както не трябва и всичко приключи…

Преди някоя друга седмица, на изслушването на шефа на родния футбол в Комисията за младежта и спорта, независимият депутат Радостин Василев директно обвини президента Михайлов в “черно тото, уредените мачове, източването на БФС” и така нататък. Сериозни овинения не от който и да е и не където и да е… Реакция нямаше. След това бившия спортен министър отправи същите обвинения в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“. Тогава господин Василев дори нарече ръководството на БФС “организирана престъпна група”… Отново не се видя някаква рекция на “компетентните органи”.

Тези дни и Радостин Кишишев обвини БФС в същите неща. Тинката заяви, че “със сигурност в България има черно тото”. Според същото интервю определени суми се залагат на мачове, които се манипулират… Някои клубове нямат проблем с това, а други не смеят да кажат нищо и мълчат за да нямат проблеми. Отново силни обвинения не от кого да е и отново никаква реакция от страна на “компетентните органи”.

Прокуратурата се самосезира за какво ли не, но не и за това, а според Кишишев “всичко се знае. Всичко!”

През годините много футболни хора намекваха подобни неща. Тези дни обаче един бивш министър на спорта и един настоящ директор на отбор от “А” група отправиха едни и същи конкретни обвинения към тези, които управляват футболния съюз и никой не им обръща внимание… Всички от които зависи останаха глухи за истината. Радостин Василев дори първия път отправи обвиненията си пред други депутати на изслушването на Михайлов и някак никой не му обърна внимание. Колкото и независимо да се води БФС, то все пак трябва да спазва българските закони. Обвиненията срещу тях са за престъпления които се преследват от прокуратурата и държавата. Никой обаче не реши да провери обвиненията. Това, че никой не реагира по никакъв начин на казаното от двама достатъчно близки до българския футбол подсилва усещането, че нещо не е както трябва с българската “А” група и националния отбор, но никой в държавата не го интересува… Или по-скоро го интересува по един друг начин…

От това което се случва всички, които обичат футбола остават с впечатлението, че никой няма намерение да предприеме каквито и да било мерки срещу БФС. Усещането е, че никой в държавата няма желание да спре това, което се случва, а да поеме контрола над него. Тези, които “правят” нещо, го правят с цел да контролират “доходоносния бизнес”… Защо да разваляш нещо, което изкарва много пари като можеш да го контролираш… Никой не знае дали със сигурност е така, но погледнато отстрани изглежда така… Усещането е такова…

Михайлов и останалите са чисти като сълза. На следващия конгрес на БФС  президента ще бъде сменен от някой, който ще продължи да ръководи футболната централа по същия начин и с изключение на този, който контролира нещата нищо друго няма да се промени… Поне такива са анонсите, които напоследък се дават.

Може пък някой да вземе да изненада всички и да реши да провери наистина твърденията на не един и двама за злоупотреби в БФС. Може някой от футболния съюз ако е стъпил накриво да понесе отговорност за действията си.  Може следващия конгрес да е честно проведен. Може най-накрая за шеф на футболната федерация да бъде избран човек, който ще работи за футбола, няма да се снима с шефове на “черното тото” дори и “случайно”, ще промени всичко и родния футбол отново ще тръгне нагоре… Може, но…. Като гледам кои казват, че ще се кандидатират за шеф на БФС май отново ще спуснат Бербатов по нанадолнището.

Нека все пак бъдем оптимисти, да мислим позитивно и да вярваме, че все пак промяна в българския футбол ще има.

автор:

Симеон Димитров