Ще досъсипе ли БФС родния футбол ?

January 28, 2021

На последното заседание на БФС се разгледаха много въпроси и се взеха някои решения. Една точка от дневния ред обаче остана недоразгледана. Тя всъщност остана скрита, защото след заседанието на Изпълкома никой не спомена нищо за нея. Един вид остана за следващия път.

Темата е за внесеното предложение за промяна в наредбата, чрез което да бъде намалено присъствието на чужденци в българския футбол. Доколко то ще е полезно за българският футбол е спорно. По-скоро ефектът ще е обратен или просто нищо няма да се промени и родния футбол ще си остане на дъното.

С безумното предложение в един момент може да се получи така, че родни футболисти, които са се родили, развили и израстнали в чужди клубове или пък са излезли рано в чужбина ако дойдат в България ще заемат едно от местата на чужденец. Не за друго, а просто защото не са играли в български клуб в периода 12-21 години.

При този вариант няма роден клуб, който би ги взел, освен ако вече не са утвърдени… Ако, обаче са утвърдени възниква проблемът с висока цена и родните клубове отново няма да ги вземат. Този път, защото не могат да си ги позволят. Получава се един вид параграф 22.

Гарантирането на място в “А”-отбора на едни юноши, просто защото БФС така са казали няма да направи родния футбол по-силен. Дори напротив.

Според мен футболът е конкуренция. Всеки футболист в отбора ти е конкурент и ако си млад футболист, който иска да играе в “А”-отборът трябва да налегнеш на футбол и режим, а не на тото и дискотеки… Така стоят нещата. Изкуственото налагане на някой слаб футболист или някой, който предпочита дискотеки и тото няма да го направи по-добър… Примери в родния футбол много… Някои от тях се снимат в реклами.

Примери за обратното същото има. Антов, например, се пребори с конкуренцията в защитата на ЦСКА и всеки мач е титуляр. Преди години такива примери бяха Десподов и Малинов.

Реално никой треньор не би се лишил или отказал от добър футболист. Истината е, че голяма част от младите играчи се мислят за велики, а всъщност са далече дори и от средно ниво фитболисти.

Дали това, което са намислили тези от БФС ще доведе до нещо добро за родния футбол не е ясно… Ясна е некопетентността на управляващите футболът ни. Ясно е, и че щялото БФС трябва да се махне колкото се може по-бързо.

С тази мярка БФС ще отчете дейност, а дали това ще бъде полезно за българският футбол е друг въпрос…

Според мен това ще направи и без това слабото ни първенство и национален отбор още по-слаби.

Когато има конкуренция, тогава се ражда истината.

автор:

Симеон Димитров