Футболната есен на “А” група. Част2: Пълнеж

December 20, 2022

Родното първенство в момента е в дълга почивка, а подновяването му е далеч. По стари традиции преди коледа и нова година се правят някакви равносметки за това, което се е случило до този момент и се дават някакви оценки.

И тази футболна есен “А” група не изневери на себе си и финишира почти както се очакваше… Почти, защото този път лидерът в първенството е различен от този, който сме свикнали да виждаме обикновенно. Всичко останало си е такова, каквото сме свикнали да го виждаме последните години. ЦСКА и Лудогорец са се откъснали на върха. Тези от трето до шесто място водят някаква битка за място в Европа, но реално битката е между два-три от тях. Също толкова отбора са и кандидатите за отпадане. Останалите отбори са необходимия пълнеж.

Както всяка година и сега отборите стартираха първенството с големи амбиции. И както всяка година с всеки изминал кръг целите за повечето тимове се занижаваха все повече и около средата на полусезона претърпяха пълна метаморфоза… От борба за титлата, започва борба за зона Европа. От борба за Европа започва борба за първата шестица. От борба за първата шестица започва битка за класиране в четворката, която не изпада… И така нататък.

Два отбора се откъсват на върха, а останалите просто се превръщат в пълнеж, който угажда на едните и прави всичко възможно да попречи на другите. Оттам класирането отива на втори план. Щом обстоятелствата го изискват всички, които трябва се превръщат в пълнеж на елитната група… Някои от пълнежа решават, че все пак е по-добре да си пълнеж с някой лев повече, а след това от УЕФА пращат писма, че имали сънмения… За какво въобще говорят?

Идва коледа. Нека всички, които обичаме футбол си пожелаем повече да няма пълнеж в елитната група. Отборите от “А” група да играят само и единствено за себе си и както излизат срещу едните, така да го правят и срещу другите. От УЕФА да не изпращат писма, че в родното първенство има съмнителни мачове, а усещането за това ако не да изчезне, то поне да намалее… Идва коледа, а по коледа стават чудеса.

автор:

Симеон Димитров