СЛАБИ В КОНТРОЛИТЕ, СИЛНИ В ПЪРВЕНСТВОТО… ПРИМЕРИ МНОГО.

February 6, 2020

Остава малко повече от седмица преди старта на втората фаза от първенството . Какво да очакваме от ЦСКА?

Зимната подготовка приключи по обичайния начин. В Испания армейците изиграха пет мача. Четири от тях загубиха и един завърши наравно. Малко по-притиснителното е, че червените не успяха да вкарат нито един гол… Ама малко… Така като се прибави и контролата в Турция равносметката е 4 загуби, 1 равен и една победа. Голова разлика 11-4. Има още една контрола с представянето на отбора и победите може би ще станат две.

Тези резултати притесниха някои фенове на ЦСКА. От друга страна дадоха доста поводи за подигравателни коментари и различни интерпретации на тема ЦСКА от медиите на агата. Заяждане на дребно или прехвърляне на малко напрежение и към червените…? В ЦСКА напоследък е спокойно, а при сините от покрайнините на София всеки ден е някаква драма. По този начин може би се цели и малко напрежение при ЦСКА… Ако целят това май успяват.

Аз мисля,че тези резултати в подготовката не са повод за драми. Те честно казано не са по-различни от резултатите, които отборът записва в подготовките предишните години. Тогава обаче, феновете се интересуваха от други неща и резултатите от мачовете в контролите някак минаваха между другото.

В далечната 2007 г. ЦСКА играе слабо в контролите. След това отпадат от евротурнирите в първия кръг… Може би помните Тулуза? Аз го помня и знам как се чувствах в 90-тата минута… В първенството, обаче ЦСКА са безапелационни и печелят титлата 3 кръга преди края на първенството.

Малко по-назад във времето… През 1997 г. по време на зимната подготовка ЦСКА губи четирите си контроли. Тогава успява да вкара цели два гола и головата разлика е 10-2. По това време треньор е Георги Василев. В първенството, обаче армейците нямат спирка и печелят дубъл. Между тогава и сега има и друго интересно съвпадение. Динамовци, които се борят с ЦСКА за титлата бият наред в контроллите ( както сега), но след това се сриват и завършват четвърти.

Примери много, в които армейците играят слабо в контролите, а след това в първенството мачкат… И обратното. В по-близкото минало ако погледнем последните зимни подготовки в две от предишните три ЦСКА има повече загуби отколкото победи. Единствено със Стамен Белчев червените имат три победи и три загуби… По-добра статистика в контролите. Доколкото е важна.

С две думи на контроли и мачове от подготовката не трябва да се вярва. Хубаво е отбора да побеждава и по това време, но не е задължително. Много по-важно е да се побеждава в първенството.

През подготовките отбора се подготвя физически и тактически, а контролите са за да се използват различните варианти. Ако сработят-добре, ако не се остават настрана.

Идва старта на тото лигата. След седмица ЦСКА играе с подуенци. Феновете отново трябва да покажат, че са номер едно в България и света, да напълнят стадиона, и да подкрепят любимия отбор така-както само те могат.

автор:

Симеон ДИмитров