Програмата за плейофите не изглежда по-трудна ако ЦСКА е втори

May 6, 2023

След загубата от Лудогорец почти всички анализатори се обединиха в мнението си, че ако армейците са втори програмата в плейофите ще им е много по-трудна… Толкова много, че ще е почти невъзможно да станат отново първи. Целта е ясна. Ако може червените фенове да се вържат на футболните “разбирачи” и евентуално да се отдръпне от трибуните. Тези от Разград ги е страх, а най-много ги е страх от феновете на армейците.

Бегъл поглед показва, че това е поредната “партенка” която “обективните” хвърлят. Ще е добре ако ЦСКА са първи за плейофите, но и второто място не ги отписва от борбата за титлата както се опитват да ни убедят почти всички. Всъщност ако ЦСКА влезе в плейофите като втори може да има много по-добра програма. Това естествено много зависи от това дали първенството ще се доиграе както трябва или проекта от Разград ще продължи да печели мачовете си както досега. Ако нещата продължат да бъдат такива, каквито са от началото на пролетния дял на “А” групата реално няма никакво значение на кое място ще бъде ЦСКА преди плейофите. Не за друго, а защото независимо от програмата е сигурно къде ще са червените в края на първенството.

Ако все пак се приеме един перфектен вариант, в който родното първенство е като останалите по света и резултатите от мачовете зависят единствено от показаното от отборите на терена загубата от Лудогорец и второто място може да се окаже, че не са по-лошия вариант.

Ако армейците са втори ще домакинстват на Черно море, Локо ПД и Футболен клуб централен спортен клуб на армията 1948. Ще са гости на проекта ор Разград и отборът от Подуяне.

Това не изглежда като трудна програма. Моряците и смърфовете определено са корави съперници и е добре, че мачовете срещу тях ще са на “Армията”. Домакинство на бистричани също е добре. Не за друго, а защото стадиончето в Бистрица повече прилича на игрище за малки вратички от съботно-неделната аматьорска лига, отколкото на стадион за мач от “А” група. Условията за феновете въобще няма да ги коментирам.

Мачът със закъсалите вековници ще е на националния стадион и реално няма значение дали е домакинство или гостуване. Винаги има вариант тези от БФС да сменят правилата в последния момент (както преди време го направиха за купата на България), да се гостува на “Герена” и да е малко по-трудно за ЦСКА, но все пак през годините това дерби е доказало, че няма значение къде се играе. Същото важи и за мача с проекта-“хегемон”. Няма значение къде ще се играе мача. Важното е кой и как ще го свири.

Отборът от Делиормана ще гостува на “Б”-отборът си от Бистрица и на Черно море. Първият мач по принцип е ясен, но пък ако третото място е застрашено не се знае какво може да се случи. Като се имат предвид последните мачове на разградчани с моряците във Варна ще е много тегаво на “звездите” от Разград. Ако към тези мачове добавим и мачът с отборът от Подуяне на разградчани може да им е много по-трудно отколкото предполагат. Особенно ако Л-то от Герена не е сигурно за евроучастие. Тогава двете Л-та ще са всеки за себе си. На едни определени места може да видим леко раздвояване и накрая нещо подобно на това преди коледа.

При варианта ЦСКА влиза като втори в плейофите може да се получи така, че армейците да са шампиони още преди последния мач. Има вариант и ЦСКА да стане шампион именно срещу сините от Подуяне. Няма нищо по-хубаво от това, а старата песен по този случай отново ще стане актуална. За това, разбира се, трябва да се случат едни определени неща които не е сигурно, че ще се случат, но пък биха могли.

Ако се случи чудо и Ботев не загуби от Лудогорец в Пловдив армейците ще влязат като първи в плейофите. Тогава ЦСКА ще домакинства на проекта и на отбора от Подуяне, но както вече стана ясно това не е от голямо значение. Подводните камъни тук са гостуванията на моряците и на тези от Бистрица. ЦСКА доказано играе трудно срещу Черно море във Варна, а за министадиончето вече стана въпрос. Реално погледнато при този вариант армейците имат повече по-трудни гостувания, от които положителния резултат не е 100%.

Конкурентите от Разград пък ще имат едно по-сложно гостуване срещу ЦСКА и ако не го загубят може да се окаже, че последното срещу сините ще е без значение.

Разбира се в двата варианта могат да се получат много очаквани и неочаквани резултати, първенството да е оспорвано и непредвидимо, а шампион да е както единият, така и другият отбор. Именно заради това футболът е толкова харесвана игра. Условието за това естествено е съдиите да не са главни действащи лица в мачовете. Лошото е, че от това, което виждаме в последните години кой ще бъде родния шампион по футбол отново няма да се реши на терена. В този случай кой ще е първи и кой ще е втори преди плейофите няма никакво значение. Ако перефразирам едно изказване на Сталин то би звучало: Няма значение кой на кое място е в момента. Медалите вече са раздадени…

Може пък в последните кръгове да се случи някакво чудо и реферите да не са основни действащи лица, а победителите от срещите да са отборите, които са си го заслужили на терена. Може и да се случи така, че шампион да е отборът, който си го е заслужил благодарение на резултатите си…

На този етап на всички ни остава да вярваме, да се надяваме и да си правим сметки кой на кое място е, от кой може да загуби точки и така нататък… А дано ама…

автор:

Симеон Димитров