Проблемът на родния футбол не са чужденците а тотото и БФС

January 4, 2021

Не мога да разбера цялата тази истерия около чужденците в родната тото лига. От всякъде всякакви “капацитети” не спират да повтарят, че всички беди на българският футбол идват от чужденците, които играят в тото лигата.

След толкова много повтаряне те толкова го повярваха, че едва ли не всеки в България мисли как да махне “гадните чужденци, които развалят иначе перфектния ни футбол”. Дори и някои от претендентите за шефове на БФС излизат едва ли не с тази основна цел.

Типично по български вината никога не е при нас… Навсякъде другаде, но не и при нас… Или както се казваше навремето “повредата е извън нашето трасе”. Явно и за сегашните шефове на БФС и за тези, които искат да ги наследят проблемите са “извън нашето трасе”… Според тях за всичко са виновни чужденците играещи в тото лигата… Ами като са такива радетели на българското защо тези от БФС не забранят на такива като Вандерсонов, Сисиньов, Марселиньов и подобни “звезди” да играят за националния отбор? Или, чак пък толккова… Няма нужда да се издребнява толкова..

Не са виновни едни членове на изпълкома, които правят всичко, което желаят други членове?… За сегашното състояние на родната ни тото “А” група няма нищо общо факта, че този, който дава левовете за ТВ права е член на изпълкома и собственик на отбор в същата група. Няма нищо общо и факта, че спонсора на тото лигата е “собственик под прикритие” на едно недоразумение, което влезе по доста спорен начин в тото лигата. Няма нищо общо и факта, че от ранна детска възраст “родните ни таланти” ги учат не на тактика и футбол, а на разни други “трикове”… Реално така може да се продължава още дълго време.

Както не веднъж съм го казвал тези, които управляват футболът в България трябва да вземат добрите примери от тези, на които им се получава и да спрат да мислят глупости. Във всички водещи първенства играят много чужденци и не съм чул някоя федерация да ги ограничава.

С какво тото лигата и националният ни отбор ще станат по-силни като се гарантира във всеки отбор титулярното място на четирима слаби нашенци , които са по наясно с това как да постигнат правилния резултат от някакви смешни подробности като тактика и тем подобни?

Какъв ти е стимулът и колко ще се развиеш като знаеш, че нямаш никаква конкуренция? Ще си останеш посредствения футболист, който си, а такива и сега има много в националния отбор… Футболът е конкуренция на стадиона, а не решения в канцеларии.

Реално проблемите в българският футбол са некомпетентност, зависимост, алчност, корупция, тото и т.н и т.н…. Нека си го кажем поне веднъж и да спрем с глупостите “проблемите са извън нашето трасе”…Върху това трябва да се поработи.

Бившите четвърти показаха, че са некомпетентни за тази работа. При тяхното управление националния отбор по футбол не само не се е класирал за голям футболен форум, а стигна дотам, че да се радва на победа срещу аматьорски отбор. Тези, които са сега в БФС трябва да се махнат защото са тотално компрометирани, а тези, които ще доидат след тях трябва да спрат да мислят глупости и да се заемат с премахването на всичко това.

автор:

Симеон Димитров