Незабавен конгрес! Промяната в българският футбол е задължителна

May 31, 2021

Първенството свърши. Каквото имаше да се изиграе като мачове се изигра. Поредна абсурдна година на абсурдно първенство и абсурден футболен съюз. Два дни след последния мач в тото лигата тези от БФС още не намират за нужно да кажат в какъв формат ще е тото лигата догодина и ще има ли изпадащи или не. Май първоначчалната идея на тези, които управляват футболът в България да няма изпадащи от тото лигата е напът да се сбъдне.

Всички видяхме какво им се случи на Септември в мачът им с Ботев Враца. А най-тъжното е, че такива реферски отсъждания последните години не са изключения, а по-скоро тенденция. Моралът във футболът ни отдавна е дълбоко заровен в тинята и това вече е видно за всеки. Съдията в мачът за влизане или оставане в тото лигата не просто си измисли дузпа за врачани, а показа как се процедира в родното първенство. Ако не беше свирил това положение щеше да го направи в някое друго… Това положение му с стори добро и “честният” наду свирката. Все пак двамата футболисти бяха в наказателното поле и на не повече от 40-50 см. един от друг… “Добра ситуация”, а можеше и да няма друга такава подобна и да се налага да прави “чудеса от храброст”. След мача някои говориха за ВАР. В мачовете, в които имаше ВАР видяхме как се процедира с него. Тези, които гледат, гледат това, което искат. Видяхме родната версия на ВАР как работи. В момент, в който има фаул се гледа за засада, а когато има засада се гледа за фаул…

Врачани останаха в тото лигата. За другите още никой нищо не казва. От четворката за изпадане по първоначалните правила трябваше да изпаднат два отбора, а един да играе бараж за оставане. От гледна точка на това, че трите отбора бяха много мили с белите е “редно” и няма да учуди никого и те да останат.

Такава е системата изградена в последните 10 години от бившите четвърти и някой друг член на изпълкома. Тези в БФС въведоха изцяло разградските правила в родния футбол и обявиха война на всеки, който се опитва да се противопостави. Това е добре за тези в Изпълкома и “хегемона”, но пагубно за българския футбол. Повечето родни футболисти са тактически неграмотни и не са в състояние да изиграят мач на високо ниво… Не за друго, а просто защото не им е необходимо… Не случайно националният ни отбор се срина. Губи от отбори, които до скоро наричахме “футболни джуджета” и участва в големи първенства единствено на Плейстейшън или като зрител.

 За спасението на българския футбол е необходим незабавен конгрес и чистка на абсолютно всички в БФС… От изпълкома до последната комисийка. Не за друго, а защото с тази шайка, която е в момента, всичко е обречено. Тези хора показаха, че неща като чест, морал, достоинство, феърплей и всичко останало са много далече от тях и тяхната същност. Единствено тогава могат да се премахнат разградските правила в тото лигата и феновете на футболът в България да се наслаждават на любимата игра.

Вчера Венци Стефанов каза, че не наложително да има изменения в българския футбол, и че не смята, че промяната в българския футбол може да дойде в лицето на Димитър Бербатов… Аз пък съм сигурен, че промяната в българският футбол може да дойде единствено когато всички тези в “Бояна” се махнат оттам.

автор:

Симеон Димитров