Националите по футбол най-накрая победиха

September 6, 2021

България победи Литва с 1-0 в световна квалификация. Така почти две години след като родните национали записаха победа го направиха отново, а това беше едва втората победата на националната селекция за последните три години. При така стеклите се обстоятелства е нормално всички да са в еуфория.

Победата срещу Литва беше предшествана от престижно равенство срещу европейския шампион Италия. Два поредни позитивни резултата родните национали по футбол също не бяха правили от доста време. Въпреки това снощи на стадион “Васил Левски” се видя, че реано родните национали не са това, което футболните фенове в България искат да са. Постигнатите два позитивни резултата са по-скоро изключение и щастливо стечение на обстоятелствата.

В Италия Ясен петров заложи на десетина в защита и с доза късмет постигна частичен успех. Срещу Литва обаче националният ни отбор трябваше да покаже друго лице. Трябваше да се напада и да се гради игра. Е, видя се, че само с дефанзивни халфиве няма как да стане. Играта на България беше разделена на две. Здрава защита и юруш в атака… Защитниците хващат топката, ритат я напред и разчитат някой от атакуващите да я вземе. Няма разиграване, халфове и така нататък… Както по принцип го правят другите.

Победата срещу Литва беше заслужена. Случайно или не най-добрите на терена бяха Антов, Йомов, Турицов и Малинов. Звездата на Делиорманци Десподов направи всичко възможно да не вкара от чисти положения. Ако не бяха пропуските му България можеше и да е по-убедителна. Двата поредни добри резултата може и трябва да се използват за изграждането на един наистина боеспособен национален отбор… Задължително е.

Говоренето на нашите след мача, че било трудно, защото литовците се били затворили са глупави. Реално България не направи достатъчно, а латвийците реално направиха това, което прави всеки отбор, който няма футболните качества да се противопостави… Паркират автобуса и се надяват съперникът им да няма шанс, а те да сполучат с някоя контра… Така, както направи Ясен в Италия. На него планът му сработи, а на латвийският му колега не. Точно заради това Ясен няма за какво да се оплаква. Излиза, че когато той паркира автобуса е добре, но ако някой го направи срещу него нестава… Ех Ясене, Ясене…

На родния национален отбор му трябва разиграващ халф. Някой, който да задържи топката ако трябва и да измисли нещо в атака. Неделев явно не става за това. Вчера на “Васил Левски” се видя, че в малкото случаи, когато нашите разиграваха се получаваха добри за тях възможности. Лошото е, че това се случваше рядко, защото го направиха футболисти, които по принцип не трябва да го правят… Тяхното беше някакъв момент на вдъхновение, а не нещо друго.

Трябва да се отчете, че за първи път от много време насам родните национали постигнаха поредни добри резултати. До този момент България спечели 5 точки, а това са повече от точките в последните три квалификации взети заедно. Вижда се, че в този отбор има хляб, но Ясен трябва да се огледа за един, двама разиграващи халфа. Плеймейкъри, които да сложат малко ред в хаоса.

Защитата е добра, но само с защита не става. Не става и с изритана от защитниците напред топка… Футболът през 21-ви век е малко по-различен.

А, и Ясен трябва да осъзнае, че играч с името Костадинов не може да е капитан на националите… Никога през годините играч с това име не е бил капитан… Спорно е, и че трябва да бъде титуляр.

Все пак националите постигнаха добри резултати Това не може да се отрече. И заради това трябва да бъдат поздравени. Браво и успех в следващите мачове…

Покажете най-накрая как го правят лъвовете.

автор:

Симеон Димитров