Кога ЦСКА ще започне строеж на нов стадион ?

January 27, 2021

Дали някой вярва на предизборните или въобще някакви обещания?

Преди около година и половина управляващите заявиха, че няма пречка ЦСКА да започне строеж на нова “Армия”. Министерски съвет реши да учреди съвместното дружество  между ЦСКА и държавата “Спортни имоти Българска армия” АД. Може би подведени от това от клуба заявиха, че „след 30 години очакване ЦСКА най-после ще има свой собствен дом”.  Дори се обяви дата, до която новата “Армия” ще бъде готова. На 15-ти март тази година ЦСКА трябваше да открие  новият стадион, който ще отговаря на най-високите изисквания на ФИФА и УЕФА.

Е, това беше преди последните избори. След тях всичко около стадиона замря, а тези, от които зависеха нещата започнаха да правят всичко възможно да се забави строежа. Вещите лица, които трябваше да направят оценката на “Армията” и Панчарево от октомври до февруари не намериха време да направят това което се изискваше от тях. Февруари месец като се заговори, че оценката много се бави един от тримата оценители реши да се откаже заради много служебни ангажименти… Допълването на екипа оценители отне още около два месеца.

През това време коронавирусът настъпи и стана много удобно извинение за почти всичко, което управляващите не искаха да се случи.

Все пак в края на юли оценката за “Армията” и Панчарево беше готова. На тези, които трябваше да я направят им отне 10 месеца, за нещо, което в последствие видяхме, че става за десетина дни… Добри са!

След прословутата оценка се започна едно мотаене със създаването на въпросната фирма между ЦСКА и Министерството на спорта. Горе долу по това време един от собствениците на ЦСКА заяви “по-лесно в момента е да се намери финансиране за проекта, отколкото да се преодолеят административните спънки в държавата ни. Преодолеем ли администрацията в лицето на Община София, финансирането няма да е проблем. Считам, че точно там е заровен проблемът”. Кметът на София естествено заяви, че всичко това е “една манипулация” и малко след това отново настъпи пълно мълчание по темата за стадиона… И така малко до преди нова година.

Тогава министър Кралев се появи по телевизията, изговори куп приказки и релно не каза нищо. Общо взето министърът каза, че те били  свършили  “всичко необходимо, каквото се е изисквало от страна на министерството” и завърши, че остават  “много малко неща, за да приключи процесът”.

Като виждам колко време отнемат “малките неща” май скоро строеж няма да започне.

В крайна сметка  около строежа на “Армията” почти всичко са много празни приказки, обещания и уверения. Реално почти нищо не се случва. Лятото на 2019г.  ЦСКА получи уверения, че процедурите ще отнемат няколкко месеца  и  строежът ще може да започне. Явно   няколко месеца за управляващите и министъра като време се различават коренно от представата на всички останали за няколко месеца… Реално погледнато и около 18 месеца са си няколко месеца…

Скоро идват избори. Най-вероятно преди тях отново ще има малко раздвижване по въпроса и много обещания от министъра. Като минат изборите отново ще излязат “малки пречки”… И така до другите избори…  Действията на тези, от които зависят нещата показват точно това.

Силно се надявам поне до пролетта “малките пречки” да са преодоляни и строежът на “Армията” да започне, но не съм голям оптимист за това. По-скоро от всичко, което се вижда досега при тези условия ЦСКА ще започне строеж на нов стадион най-рано след още две-три изборни сесии… Около 70 месеца също може да се погледне като “няколко месеца”… Въпрос на гледна точка.

Всичко около стадиона е малко като “по принцип и де факто”… По принцип няма проблем, но де факто…

Напоследък министърът на спорта обикаля студията на телевизиите и малко предизборно обяснява колко много пари е раздало правителството за спорт. Строяли зали, давали пари за стадиони и каво ли още не. Последния хит е, че след като тези,  които трябваше да  стопанисват Червено знаме направиха всичко възможно да съсипят комплекса  сега щели да го строят наново… Това, обаче щяло да се случи в следващият им мандат…??? Накратко министърът говори много и не казва нищо… Предизборни приказки… Реално мълчи и по темата, която вълнува половин футболна България. Кога ЦСКА ще стартира строежа на нова “Армия”? Не за друго, ама много се проточиха нещата.

В Пловдив строежите започнаха. Кога ще започне и стрежът в Борисовата градина? Въобще у управляващите има ли идея ЦСКА да стартира строежа на нов стадион?

Надеждите на всички армейци за нов и модерен стадион остават, а чакането продължава.

До кога така?

По малко преди избори не е опция.

автор:

Симеон Димитров