Камбуров най-накрая достигна рекорда на Жеков

August 25, 2021

Мартин Камбуров вкара от дузпа за Берое в последния кръг на тото лигата и изравни рекорда на Жеков. Още следващия кръг на тото лигата Камбуров ще има възможността да подобри рекорда срещу отбора от Подуяне. Като се имат предвид навиците му да им вкарва и факта, че сините в момента са тъпана на тото лигата няма да му е трудно…

Ами, честито. Рекорда си е рекорд. Независимо как си го постигнал. Сега футболните фенове знаят за Камбуров и повечето приемат сравнението му с Жеков с насмешка, но след години името му ще е най-отгоре в класацията за голмайстор на българският елит и ще се води най-добрия нападател на родната “А” група.

По щастливо за него стечение на обстоятелствата ще задмине Жеков, но според мен трябва да е малко по-умерен в приказките си. В еуфория е, но нека не прекалява. Няма нужда да се обижда като му кажат, че не е толкова добър, колкото Жеков. Няма нужда да се обижда и оправдава като го попитат защо не успя да вкара нито един гол за националния отбор. Неговата версия е, че не са му дали достатъчно възможности… 15 мача не са малко за един “топ” нападел за да успее да се разпише поне 1-2 пъти… Е, на Камбуров явно му трябват повече. Бербатов не е виновен, че Марто не игра много за националите. Разликата е, че Бербатов се бори с конкуренцията и показва на треньорите, че заслужава да играе, а Камбура не го може. Бербатов се пребори за титуляр в ЦСКА, в Левекузен, в националния, в Тотнъм, в Юнайтед… За това тези оправдания са смешни. Истината е, че Мартин Камбуров не може и не обича да играе в отбор с конкуренция. Ако има дори минимална такава повечето пъти не успява.

Поздрави на нападателя Камбуров за рекорда, но нито е по-добър от Жеков, нито някога ще бъде.

Петър Жеков е наричан от запалянковците вълшебния стрелец. Той е първият български футболисти носител на “Златна обувка” за голмайстор на Европа. Има още “Сребърна обувка” и “Бронзова обувка”. Бележи 7 гола в 14 мача за КЕШ и е в топ 100 на най-добрите реализатори в историята на футбола. За ЦСКА в 167 мача бележи 144 гола. За националния ни отбор записва 44 мача и 25 попадения. Рекорда от 253 гола е постигнат в 333 шампионатни мача.

Камбуров не може да се похвали с нищо такова. Постиженията му дори не са близки до тези на Жеков, а рекордът му е постигнат с почти два пъти повече изиграни мачове от тези на Вълшебния стрелец. Успешната кариера, за която говори на мен ми е малко под въпрос, но пък щом той така смята…

Общо взето какъвто ни е футболът напоследък, такива са ни футболистите на годината, треньорите на годината и рекордърите… Посредствени.

Все пак честит рекорд на Камбуров… Рекорда си е рекорд, а накрая в историята остава името му в класацията.

автор:

Симеон Димитров