Играят ли парите на терена?

February 9, 2021

Играят ли парите на терена? Тези дни го видях и се замислих. Това опеделено е подвеждащ въпрос за 1 милион… Или май е за около 16 милиона евро… Горе-долу толкова се взима за влизане в групите на шампионска лига.

Дните преди да стартира отново тото лигата много взе да се коментира клко пари е дал за селекция проекта от Делиормана и колко са дали от ЦСКА, които са основния конкурент за първото място… Стана ясно, че армейците са дали за нови попълнения почти седем пъти по-малко от делиорманци. Това реално даде повод на “обективните анализатори” и някои други, които искат да се харесат на шефа и ако може да получат нещо да казват “за това разградчани ще са шампиони”.

Истината, обаче не е точно такава. Колкото и дават разградчани за селекция фактите са, че отборът им не само, че не е по-силен от този на ЦСКА, а и от много други отбори в тото лигата.

“Евтиният” ЦСКА в момента разполага най-добрите футболисти и треньор в тото лигата. И това не са просто приказки. Всички видяхме какво направиха армейците в Европа и какво направи “скъпия” проект. ЦСКА спечели 5 точки в лигата, а делиорманци записаха само загуби и завършиха с нула точки… Армейците имат Тиаго и Соу, които са най-добрият халф и най-добрият нападател в тото лигата… До преди няколко седмици и най-добрият защитник беше от ЦСКА… Проектът от Разград какво има? Дяков и Моци, които както каза Иво Киров, който е бивш полузащитник и голям футболист на ЦСКА “могат да се пробват в мазните борби, че са характерни за региона им”.

Един бегъл поглед показва, че през първия полусезон съдииските отсъждания са помогнали на разградчани да достигнат до точка или три в повече от 50% от мачовете. В същото време армейците бяха ощетени от решенията им достатъчно пъти, за да може преднината на разградчани да е шест точки… Включително и в директния двубой между двата отбора.

“Играят ли парите” или нещо друго на терена? Нека всеки сам си направи изводите. Предимството на делиорманци пред ЦСКА в момента е единствено в БФС, изпълкома и комисиите му. Точно поради тази причина всички свързани с ЦСКА не се притесняват толкова от противниците след подновяването на шампионата, колкото от това как ще свирят съдиите в тези срещи и дали няма червените да бъдат ощетявани отново.

В нормалните страни, в които има феърплей се говори колко силни са отборите и какви са им шансовете за титла според това, което показват на терена. В милата ни родина говорим за “съдииски” отсъждания, БФС, изпълком, пари и такива ми ти работи.

“Играят ли парите на терена”? Със сигурност не! Проблемът на тото лигата е, че заради тях се случват разни неща извън терена, които до голяма степен определят какво точно ще се случи в даден мач.

Къде точно са объркани нещата? В България или на запад от нея…

До кога така?

автор:

Симеон Димитров