България взе точка на Италия

September 3, 2021

Чудото се случи вчера на “Артемио Франки” във Флоренция. Футболните национали на България завършиха 1-1 с Италия и взеха точка от непобедимите европейски шампиони.

 Както и се очакваше италианците домининираха през целия мач, а играта се водеше във и около наказателното поле на България. Въпреки това европейските шампиони успяха да вкарат само един гол. Много добър мач за родните национали направи вратаря Георги Георгиев, който със спасяванията  си отчая италианците. Неговите намеси на вратата имаха решаващ принос за постигнатото равенство.

 Във Флоренция Ясен Петров беше избрал тактика всички в защита, а напред каквото стане и този път тя сработи. Българите често се бранеха с целия отбор, особенно през второто полувреме, когато почти не успяха да минат центъра. Въпреки това съумяха да направят една перфектна контра, с която изненадаха италианците и успяха да отбележат.

 Второто полувреме пред вратата на Георгиев беше страшно. Действията се развиваха във и около наказателното поле на България, а положенията се редяха едно след друго. Въпреки всичко Георгиев и опълченците пред него удържаха италианския щурм и постигнаха резултат, който никой не очакваше.

Реално точката срещу Италия си е точка срещу Италия, но това не може да бъде лицето на националния отбор. България снощи игра антифутбол. Схема 7-3 или 10-0 може да се приеме евентуално ако от този мач зависи класирането ни напред. Тогава може да се каже „целта оправдава средствата“… Сега си е просто точка срещу европейския шампион постигната с антифутбол, след която не трябва да се изпада в еуфория.

 Следващия мач на националите е в неделя срещу Литва. Ако приемем, че тази точка е точка за самочувствие се надявам срещу тях България все пак да покаже и малко европейски футбол и да зарадва както с резултат, така и с игра… Стига сме се борили и били. Нека да поиграем малко и футбол… Тогава вече ще можем да кажем, че родните национали размърдват ютията от дъното… Тогава родните фенове отново ще започнат да се вълнуват от мачовете на националите и ще можем да видим и повече фенове на стадиона.

 Честита точка на нашите национали… Спечелиха си я. Пожелавам им следващия мач да спечелят три и този път с футбол.

Автор:

Симеон Димитров